Прем’єр-міністр доручив МОЗ запровадити державне регулювання цін на ліки для онкозахворювань, туберкульозу і СНІДу

05.06.2013 Прем’єр-міністр доручив Міністерству охорони здоров’я навести порядок в цінах на препарати для лікування онкозахворювань, туберкульозу і СНІДу, розробити наступний етап програми державного регулювання цін на такі лікарські засоби. Про це він наголосив під час засідання Кабінету Міністрів України 5 червня 2013 року.

Глава Уряду зазначив, що уже рік в Україні на ініціативу Президента України діє пілотний проект державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування гіпертонічної хвороби. За цей час ціни на ліки від гіпертонії знизилися на 12%, а споживання зросло на 17% – адже ліки стали доступними більшому числу пацієнтів. Реальне покращення стану справ у цій сфері на власному досвіді відчули мільйони людей.

Водночас Глава держави вимагає від Уряду розширити практику застосування державного регулювання цін на життєво необхідні ліки. Адже порівняльний аналіз цін на певні лікарські засоби для лікування онкологічних захворювань, туберкульозу і СНІДу засвідчив, що в Україні вони у рази вищі, ніж в Європі.

«Ми щороку збільшуємо суми бюджетних коштів на закупівлю препаратів, а якість і доступність лікування залишаються недостатніми. Настав час принципово змінити ситуацію», – наголосив Микола Азаров.

Прем’єр-міністр доручив Міністерству охорони здоров’я розробити наступний етап програми державного регулювання цін на лікарські засоби: щодо препаратів для лікування онкологічних захворювань, туберкульозу і СНІДу.

«Це найбільш соціально значимі захворювання, і в їх лікуванні треба навести порядок», – підкреслив Прем’єр-міністр. При цьому він наголосив, що у проекті треба передбачити створення національних протоколів лікування зазначених захворювань, відповідних рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я, зорієнтувати нашу систему охорони здоров’я на оригінальні брендовані препарати, ціноутворення на які прозоре і стабільне. Лише за таких умов, на переконання Миколи Азарова, буде можливо запровадити референтні ціни на препарати, які використовуються в більшості країн, і видалити з українського ринку препарати з недоведеною ефективністю та якістю, прибрати спекулятивно дорогі генерики тощо.

«Зволікати з реалізацією цього проекту і спостерігати, як важкохворі пацієнти щодня переплачують за продовження свого життя, категорично не можна, – наголосив Микола Азаров. – Проект має бути запроваджений максимум у четвертому кварталі поточного року. Досвід і у нас, і у сусідніх країнах є, його треба рішуче застосувати».

ДЕПАРТАМЕНТ ІНФОРМАЦІЇ ТА КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ СЕКРЕТАРІАТУ КМУ
http://www.diklz.gov.ua/dept/premer-ministr-doruchiv-moz-zaprovaditi-derzhavne-regulyuvannya-tsin-na-liki-dlya-onkozakhvoryu