Важливий інструмент в інформуванні пацієнтів

Одним з основних напрямів роботи Всеукраїнської громадської організації «Асоціація допомоги інвалідам та пацієнтам з хронічними лімфопроліферативними захворюваннями» є надання онкологічним хворим інформаційної підтримки шляхом розповсюдження друкованих матеріалів (брошур, пам’яток тощо). Громадська організація може надіслати необхідні матеріали відділенням онкогематології регіональних медичних установ, для цього потрібно звернутися до неї із запитом.

ВГО «Асоціація допомоги інвалідам та пацієнтам з хронічними лімфопроліферативними захворюваннями» здійснює свою діяльність вже 11 років. Вона об’єднує пацієнтів, їх родичів, лікарів та людей, небайдужих до цієї проблеми. Тематичні брошури – цінний інструмент інформування й надання психологічної підтримки, вони стануть у пригоді пацієнтам та їхнім родичам, а також допоможуть лікарю донести до хворого важливі відомості про лікування, модифікацію способу життя тощо. При створенні видань використано досвід роботи з пацієнтами, накопичений Асоціацією більш ніж за десятиліття її діяльності, а також досвід консультативної підтримки фахівців науково-дослідного відділення хіміотерапії гемобластозів Національного інституту раку, представників Асоціації фахівців із спортивної медицини та лікувальної фізкультури України, спеціалістів з лікувального харчування, психологів та ін. Пропонуємо до уваги читачів огляд основних видань Асоціації.

«Харчування під час хіміотерапії»

Онкологічне захворювання та його лікування можуть істотно впливати на апетит і характер харчування хворих. Ця пам’ятка містить корисну інформацію про те, як нормалізувати травлення під час хіміотерапії. Пацієнт, ознайомившись зі змістом цієї брошури, знатиме про основні проблеми, які можуть виникнути на тлі введення цитостатиків. Видання допоможе пацієнту психологічно підготуватися до лікування, а також збалансовано харчуватися під час та після терапії, що сприятиме поліпшенню його самопочуття.

«Здорове харчування – профілактика розвитку раку»

Завдяки інформації, викладеній у брошурі «Здорове харчування – профілактика розвитку раку», пацієнт отримає відповіді на такі запитання:

• які причини виникнення злоякісної пухлини?

• чи можна вплинути на ризик виникнення злоякісної пухлини?

• які продукти і яким чином підвищують цей ризик?

Повноцінне та збалансоване харчування може знизити ризик розвитку онкологічного захворювання, а за його наявності – допомогти в лікуванні та стати надзвичайно важливим інструментом поліпшення стану та якості життя пацієнта.

«Догляд за тяжкохворою людиною»

Ця брошура містить кілька психологічних рекомендацій для тих, хто доглядає за тяжкохворою людиною, постійно стикається з людським болем через хворобу і бажає його полегшити.

«Як пацієнту поводитися з лікарем?»

Психологічні рекомендації, наведені в цій брошурі, допоможуть пацієнту досягти взаєморозуміння з лікарем, зайняти відповідальну позицію щодо свого здоров’я та, поєднавши зусилля – власні та фахівців, наполегливо рухатись до мети – успішного подолання хвороби.

«Палітра почуттів»

Словацький лікар В. Зікмунд переконаний, що джерелом здоров’я та хвороб людини є не тільки навколишнє середовище, а й її організм. Самопочуття людини залежить від її світосприйняття, особистих переконань, звичок, вміння керувати своїми емоціями. А отже, для людини (особливо для тієї, котра опинилася у скрутному становищі через тяжку хворобу) вкрай важливо розуміти власні почуття, керувати своїми переживаннями, емоціями та свідомо організовувати свій емоційний простір. Мета цієї брошури – допомогти людині в цьому.

«Я житиму!»

Мета цієї брошури – допомогти людині подолати психологічний стан, пов’язаний з переживанням хвороби, лікуванням та страхом смерті. У ній наведено конкретні рекомендації та висвітлено низку питань.

• Психологічна допомога: навіщо вона?

• Як правильно розмовляти з лікарем?

• Що робити, якщо поставили діагноз «рак»?

• Чому я захворів? За що мені ця хвороба?

• До кого звертатися з діагнозом «рак»?

• Як підтримати близьку людину з онкологічним захворюванням?

• Де знайти сили для боротьби з хворобою?

• Тривожність: як її долати?

• Як допомогти собі?

• Що робити, коли випадає волосся?

• Як пережити смерть близької людини?

«Фізична реабілітація хворих на лімфопроліферативні захворювання»

Фізична реабілітація вкрай необхідна для відновлення пацієнта після лікування. Методи фізичної реабілітації дозволяють послідовно та всебічно вирішувати проблему підвищення його працездатності. Реабілітація має на меті усунути або зменшити психологічні розлади, запобігти прогресуванню захворювання та його ускладнень.

Ця брошура містить кілька рекомендацій та комплексів лікувальної гімнастики, розроблених Асоціацією фахівців із спортивної медицини та лікувальної фізкультури України.

«Пам’ятка про шкоду тютюнопаління»

Ця пам’ятка порушує проблему тютюнопаління онкологічних хворих.

Брошура містить відповіді на низку запитань.

• Чи насправді тютюнопаління провокує рак?

• Чи можна замінити цигарки кальяном?

• Чи шкідливі електронні цигарки?

• Чи можна позбутися потягу до тютюнопаління за допомогою електронних цигарок?

• Чи існує зв’язок між тютюнопалінням і результатами хіміотерапії при лікуванні раку?

Крім того, у ній є кілька порад для пацієнтів, як подолати шкідливу звичку та звести до мінімуму шкідливі для їх здоров’я наслідки тютюнопаління.

Цією публікацією ми прагнемо нагадати, що інформаційні брошури є важливим інструментом, який необхідно широко застосовувати у вітчизняній онкологічній практиці. Цей напрям в Україні слід розвивати і надалі. Світова практика свідчить про доцільність широкого використання інформаційних брошур, бюлетенів, пам’яток пацієнту – особливо в тих областях медицини, що стосуються серйозних захворювань, які є хронічними або потребують тривалого і складного лікування. Головна мета таких видань – своєчасно та в доступній формі надати пацієнтам важливу й корисну інформацію з питань діагностики, лікування, харчування, фізичної та психологічної реабілітації тощо. Як кажуть: «Хто попереджений, той озброєний».



 

Матеріал надруковано за підтримки ВГО «Асоціація допомоги інвалідам та пацієнтам з хронічними лімфопроліферативними захворюваннями»